Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Μνήμες από ... το Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης






Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης

Στην αριστερή όχθη του ποταμού Ελισσώνα και στο νότιο μέρος του υπήρχε το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης. Βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την αγορά και συνδεόταν με γέφυρα μαζί της. Το θέατρο χρησιμοποιούνταν για θεατρικές παραστάσεις και άλλες συγκεντρώσεις. Είχε ξύλινη κινητή σκηνή που συρόταν με τροχούς σε σκηνοθήκη και είχε μήκος 35,36 μ. και πλάτος 8,23 μ. (Παυσ.VΙΙΙ 32,1)  Στο κοίλο υπήρχαν δύο (2) διαζώματα, είκοσι (20) σειρές εδωλίων στα δυο κατώτερα μέρη και δεκαεπτά (17) σειρές στο ανώτατο μέρος του κοίλου. Η διάμετρος του κοίλου υπολογίζεται σε 145 μ. περίπου.
Το αρχαίο θέατρο χωρούσε 18.000-20.000 θεατές και φημιζόταν για την ακουστική του. Η ορχήστρα, το προσκήνιο και τα διατηρούμενα εδώλια αποκαλύφτηκαν από τις ανασκαφές του Βρετανικού Ινστιτούτου στα 1890.



Πηγή κειμένου :  
http://www.inarcadia.gr/culture/arx/arx-megalop.htm

3 σχόλια:

  1. Pandora μου σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για την ξενάγηση και τις φωτογραφίες σου. Ντρέπομαι που περνάω τόσο κοντά και δεν αξιώθηκα να το επισκεφτώ. Στην επόμενο κάθοδο προς Μεσσηνία θα πάω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχω περασει πολλές φορές απο κοντα αλλά όπως λεει και ο ναβαρίνο, δεν έχω πάει ποτέ μέσα.
    ευχαριστούμε πολύ για την ξενάγηση!!

    καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ navarino ...και Maria B., να ειστε καλά ,ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.Άντε και με την πρώτη ευκαιρία να πάτε και λίγο πιο κοντά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή